Uratarina: Extrasta kahden ravintolan osakkaaksi
Tiia Rossi aloitti uransa Pancho Villassa vuonna 2013 extra-tarjoilijana Kuopion Nesteellä. Nykyään hän toimii ravintolapäällikkönä ja osakkaana molemmissa Kuopion Pancho Villoissa, keskustassa ja Matkuksessa.
Kuopioon Tiia muutti opiskelujen perässä ja aikoi aluksi tehdä töitä vain opintojen ohella. Opinnot saatiin päätökseen, mutta työ Pancho Villassa sai jäädä pysyväksi osaksi elämää.
– Olen tehnyt ravintola-alan töitä pienestä asti, sillä äitini on myös alalla. Opintojeni jälkeen mietin, mitä haluaisin tehdä. Siinä hetkessä totesin, että en halua mennä sairaalaan töihin, vaan ennemmin kuumaan keittiöön, Tiia muistelee.
Tiia on työskennellyt Pancho Villalla jo 12 vuotta, ja sinä aikana myös perhe on tullut kuvioihin. Vastuu on kasvanut vuosi vuodelta, ja nykyinen työ on hyvin monipuolista. Työhön kuuluu kaikkea suorittavasta vuorosta salin tai keittiön puolella rekrytointiin, sairastumisten paikkauksiin, kuormien purkuun ja työvuorojen suunnitteluun.
– Työn monipuolisuus on yksi työni parhaimmista puolista, mutta se voi olla haastavaa perhearjen rinnalla. Välillä joutuu priorisoimaan, että kaiken saa tehtyä järkevästi. Vuosien varrella opitut esihenkilötaidot ja henkilöstöpuolen osaaminen ovat olleet iso apu haastavissa tilanteissa.
Ihmiset ovat Tiialle suuri voimavara niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä.
– Ihmiset ovat ehdottomasti parasta työssäni. Olen sosiaalinen henkilö ja työssäni kohtaan paljon erilaisia ihmisiä. Vuosien varrella on ollut aivan mahtavia työporukoita ja ihmisiä, jotka ovat saaneet pysymään tällä alalla näin pitkään. Yrittäjämme Karin kanssa olemme tukeneet toisiamme vuosien varrella, ja se on auttanut jaksamaan ja puskemaan eteenpäin.
Vuosien aikana Tiia on opetellut olemaan armollisempi itselleen.
– Minusta on tullut rennompi. Virheitä sattuu kaikille, mutta tärkeintä on, että niistä opitaan. Kaikkea ei voi tehdä aina täydellisesti. Olen pyrkinyt olemaan armollisempi itselleni niin työssä kuin perheenäitinä.
Tiialla on myös kirkas tavoite tulevaisuuden suhteen.
– Tavoitteenani on olla jonain päivänä yrittäjä. Uuden ravintolan avaaminen Matkukseen oli mielenkiintoinen projekti, ja haluaisin itsekin päästä avaamaan oman ravintolani.
Lopuksi Tiia haluaa rohkaista muita pancholaisia kulkemaan omaa polkuaan:
– Työssä voi edetä monia eri reittejä, eikä kaikkien urapolkujen tarvitse olla samanlaisia. Tee työstäsi itsellesi mukavaa ja nauttimisen arvoista. Etsi asioita, jotka kantavat eteenpäin myös vaikeina hetkinä, ja uskalla nostaa esiin asiat, jotka hiertävät.